Komplikace a chyby v kombinované ortodonticko-chirurgické terapii skeletálních vad

MUDr. René Foltán, Ph.D.  

Hlavní přednáška - sobota, 24.9.2011

Jako každá lidská činnost je i kombinovaná ortodonticko-chirurgická terapie skeletálních obličejových vad zatížena jistým výskytem chyb a komplikací. Je nesporným a literárně doložitelný faktem, že ortognátní chirurgie je bezbečná terapie, při které se život ohrožující komplikace vyskytují velmi vzácně. Lze jim předejít adekvátní celkovou anestesií, fyziologickou operační technikou a dostatečnou pooperační péčí.

Na našem souboru za posledních deset let, který čítá více než 1300 pacientů, bychom rádi demonstrovali nejčastější i nejzávažnější chyby a komplikace, jak ve fázi ortodontické, tak i chirurgické.

Zaměříme se na nejčastější chyby v plánovaní kombinované terapie skeletálních vad, dále na chyby ve fázi předoperační ortodontické přípravy a v časném pooperačním období. Probereme také celou škálu chyb a komplikací chirurgické fáze s jejím dopadem na výsledek celé terapie.

Naší snahou je neustálé snižování výskytu těchto nežádoucích událostí, edukace lékařů k jejich prevenci a nácvik postupů řešení těchto stavů. Nezbytná je také kompletní informovanost našich pacientů o možných komplikacích. Domníváme se, že je důležité o těchto událostech informovat a předcházet tak opakování podobných stavů a zlepšovat celkové výsledky kombinované ortodonticko-chirurgické terapie skeletálních vad.

Generální partneři
Partneři