Úvodní slovo

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte mi, abych Vás pozvala na XXI. Kongres České ortodontické společnosti, který se bude konat 17. až 19. září v Brně. Nosným tématem kongresu je Ortodoncie a funkce - jiný úhel pohledu. Ortodontické anomálie a jejich léčba úzce souvisí s funkcí stomatognátního systému, včetně temporomandibulárního kloubu. Můžeme se těšit na zajímavý kongresový kurz, který povede Dr. Elizabeth Menzel z Německa, která se tomuto tématudlouhodobě věnuje a je v této problematice vyhledávanou a celosvětově uznávanou odbornicí a přednášející. O vzájemných souvislostech stomatognátního systému a temporomandibulárního kloubu a o možnostech ovlivnění fyzioterapií uslyšíme v přednášce fyzioterapeutů.

Dalším hlavním tématem kongresu je syndrom obstrukční spánkové apnoe (OSA), který se stále více dostává do povědomí veřejnosti i našich pacientů. Špičkoví přednášející nás zasvětí do mezioborové problematiky tohoto syndromu. V přednášce prof. Ludky se dozvíme o souvislostech obstrukční spánkové apnoe s onemocněním kardiovaskulárního systému. Uslyšíme přednášku ORL lékaře. O pohledu maxilofaciálního chirurga na OSA se doslechneme v několika přednáškách od prof. Foltána a dalších renomovaných maxilofaciálních chirurgů. Ortodontické léčbě pacientů s OSA budou věnovány přednášky Dr. Celliho z Itálie a dalších přednášejících.

V současnosti nemohou na ortodontickém kongresu chybět přednášky zabývající se léčbou fóliovými aparáty. Také v této sekci uslyšíme výborné zahraniční přednášející. Přednáška Dr. Windsheimera z Německa se bude věnovat léčbě fóliovými aparáty u operačních pacientů. S použitím aparátu Invisalign u rostoucích pacientů nás seznámí Dr. Meuli z Itálie.

Zajímavý program chystáme také pro ortodontické asistentky a zubní techniky. Mohou se těšit na přednášky o obstrukční spánkové apnoi, fyzioterapii čelistního kloubu, pravidlům a chybám při zhotovování rtg snímků, nepřímém lepení, využití T-scanu.Pro zubní techniky navíc plánujeme podrobnou praktickou přednášku na téma výroby dlah pro léčbu pacientů s poruchami okluze a čelistního kloubu a výroby aparátu Haas Hyrax. Kongres se bude konat v hotelu International, který prošel zdařilou rekonstrukcí a získal moderní kongresové prostory a wellness centrum. Přitom si zachoval pro sebe typickou architekturu a design bruselského stylu. Nachází se v samotném centru Brna a v blízkosti hradu Špilberk, což nabízí příležitost k procházkám za poznáním historických památek Brna. Možná Vás zláká k procházce park u Špilberku, jehož stromy budou v září hýřit nádhernými barvami babího léta a počínajícího podzimu.

Milé kolegyně a milí kolegové, bude mi velkou ctí Vás jménem svým i celého organizačního výboru kongresu přivítat v Brně, městě studentů, veletrhů, kávy a úžasných funkcionalistických vil. Přijeďte se podívat i se svými blízkými a užít si odborný a společenský program.

Těším se na shledanou v Brně

doc. MUDr. Pavlína Černochová, Ph.D.


















Sponzor kongresového kurzu

Mediální partner