MĚSTO BRNO

Město Brno leží v samém srdci Evropy. Je druhým největším městem České republiky s téměř 400 000 obyvateli a metropolí Jihomoravského kraje. Brno leží na křižovatce evropských dálnic. Má k dispozici letiště s mezinárodním statusem a právem je považováno za významný železniční uzel.

Dějiny Brna se začaly psát již v 9. století. Základní městská práva a privilegia byla městu potvrzena v roce 1243 českým králem Václavem I. Po úspěšné obraně města proti Švédům ve třicetileté válce se Brno stalo hlavním městem Moravy. Rozvíjí se řemeslná výroba a obchod. Je postavena řada především církevních staveb počínaje cisterciáckým klášterem na Starém Brně přes svatopetrský chrám až po kostel sv. Jakuba. Od počátku 19. století se Brno stalo jedním z největších středisek textilního a poté i strojírenského průmyslu. V roce 1928 vzniklo jádro brněnského Výstaviště při příležitosti Výstavy soudobé kultury a Brno se tak stává místem velmi navštěvovaných a obchodně úspěšných výstav a veletrhů, které se konají v areálu Veletrhů Brno – jednoho z nejkrásnějších evropských výstavních areálů.

Brno je město s největším počtem vysokých škol. V Brně sídlí celkem 34 fakult 14 různých univerzit a vysokých škol.

Jednu z hlavních dominant města Brna tvoří katedrála sv. Petra a Pavla. Původně románský kostelík přestavěný ve 14. st. v gotickém stylu patří k nejvýznamnějším církevním památkám města. Umělecky nejhodnotnější církevní památkou je kostel sv. Jakuba. Nachází se na Jakubském náměstí. Postaven byl ve 13. století, zachovala se však jen podoba ze 14. století, kdy byl přestavěn ve stylu pozdní gotiky. Na jeho přestavbě se podílela řada významných architektů, asi nejvýrazněji počátkem 16. století Anton Pilgram. Další nepřehlédnutelnou dominantou města je hrad Špilberk založený ve 13. století. Z původní pevnosti a sídla moravských markrabat se stalo nejtěžší vězení rakouské monarchie. Nyní hrad slouží jako Muzeum města Brna. Pro návštěvníky jsou přístupné také podzemní kasematy s mučírnou a skřipcem a kobky známých vězňů – barona Trenka, loupežníka Babinského aj. Nejstarší světskou stavbou v Brně je Stará radnice s nádherným gotickým portálem mistra Antona Pilgrama. Radnice je opředena řadou pověstí, nejznámější je ta o brněnském drakovi. Uprostřed historického jádra města leží Zelný trh, založený ve 13. století. Stánky trhovců se soustřeďovaly kolem kašny Parnas, která je skvostným dílem vídeňského architekta Jana Bernarda Fischera z Erlachu. Na Zelném trhu sídlí divadlo Reduta. Reduta se řadí k nejstarším ve střední Evropě. Nárožní dům byl na počátku 17. století přestavěn na tavernu, kde hrávaly potulné divadelní společnosti. V letech 1731 – 1732 byl vystavěn nový dům vedle taverny a byl využíván k pořádání společenských akcí a divadelních představení. V roce 1767 se zde poprvé v Čechách hrálo česky a koncertoval tu jedenáctiletý W. A. Mozart. V průběhu 18. století budova několikrát vyhořela. Poté byla přestavěna na tržnici. K divadelním vystoupením se vrátila až v roce 1919. V současné době objekt využívá Národní divadlo v Brně. Dominantou Zelného trhu je Ditrichsteinský palác, který nechal postavit olomoucký kardinál František z Ditrichsteina. V roce 1805 zde pobýval velitel ruských vojsk Kutuzov.

Nejvýraznější stavbou novodobé architektury je bezpochyby Vila Tugendhat, zapsaná od roku 2001 do seznamu světového dědictví UNESCO. Nejvýznamnější stavba funkcionalistické architektury se nachází v Černopolní ulici. Na objednávku manželů Tugendhatových ji začal stavět v roce 1929 jeden z nejznámějších evropských architektů Ludwig Mies van der Rohe.

Může se zdát, že Brno leží ve stínu hlavního města a je trochu opomíjené, ale určitě má co nabídnout. Brněnská divadla patří k těm nejlepším scénám v České republice. Také málokdo ví, že v Brně bylo první kino u nás. Jistě bychom našli spoustu dalších předností moravské metropole – třeba blízkost lesů a prosluněných vinohradů. Také k návštěvě vinných sklípků se skvělým moravským vínem to Brňané nemají daleko. Hlavní však je, jak se zde daří obyvatelům a ti prohlašují: „Na Brno jsme hrdí a žijeme tu rádi.“ Nemáme důvod jim to nevěřit a doufáme, že i Vy si to v Brně během Vašeho kongresu pěkně užijete!



































Sponzor kongresového kurzu

Mediální partner