Dobrý den dámy a pánové, vážení kolegové,

srdečně Vás zveme na XVII. kongres České ortodontické společnosti, který se bude konat 22.–24. září 2016 v Praze.

Dějištěm kongresu je novorenesanční Národní dům na Vinohradech, kde nám budou k dispozici veškeré prostory této dominanty pražského Náměstí Míru. Atmosféra kongresu se ponese v duchu odkazu Alfonse Muchy. Tento nekonvenční secesní umělec ve svých dílech vždy kladl důraz na krásu symetrie obličeje a estetiku profilu. Už více než jedno století nás fascinují čisté linie a krása proporcí Muchova vytříbeného stylu. Ortodontisty jistě zaujme, že všechny jím vytvořené dívčí portréty mají profil přímý, s vyváženou výškou obličejových etáží a perfektními proporcemi.

Nosným tématem prvních dvou dnů přednášek je funkční ortodoncie. Kongresový kurz s názvem „Časná terapie a řízená erupce pomocí aparátů typu lip bumper a nákusných desek“ se bude konat pod taktovkou prof. Marcela Korna, kterého mnozí z nás znají z jeho minulých návštěv České republiky jako zkušeného odborníka s mnoholetou praxí a revolučním pohledem na zažité principy ortodontické terapie. O funkční terapii dospělých bude prof. Korn mluvit i v rámci druhého dne kongresu, kde je jedním z hlavních přednášejících spolu s Dr. Franchim, Dr. Garinem či prof. Lissonem. Věříme, že tito odborníci nám poskytnou ucelený pohled na roli funkční ortodoncie v 21. století a zodpoví tak vtíravou otázku, zda je tato léčba i dnes stále aktuální.

Čestné členství České ortodontické společnosti bude v roce 2016 uděleno prof. Williamsovi, který se s námi podělí o své padesátileté zkušenosti s ortodontickou terapií v rámci čestné přednášky Bedřicha Neumana.

Dalším tématem kongresu je problematika temporomandibulárního kloubu. Zde byli osloveni prof. Sabbagh a MUDr. Svoboda, kteří se ve svých sděleních zaměří na souvislosti funkčních poruch čelistního kloubu a ortodontické terapie.

Třetí kongresový den začne analýzou sexuálních vztahů v ordinaci v podání doc. MUDr. Radima Uzla a pokračovat bude sdělením o možnostech digitálního plánování úsměvu, které přednese Aki Lindén. Dalšími jsou na programu přednášky o dentální estetice MUDr. Streblova, MUDr. Krugové, MUDr. Filipiho a dalších odborníků z České Akademie Dentální Estetiky. Součástí bude i panelová diskuze interdisciplinární kazuistiky vedená odborníky různých specializací. Kongres uzavře MUDr. Tomeček rekapitulací požadavků a výčtem praktických typů nezbytných pro zhotovení kvalitní fotodokumentace pacienta.

Prezidentský večer potom proběhne v dobových prostorách Autoklubu ČR v duchu Muchovy Slovanské epopeje a proto jsou tématem večera „Kroje a uniformy“. Máte-li ve skříni schovaný kroj po rodičích či prarodičích, máte jedinečnou možnost jej všem předvést. Pokud si chcete alespoň na jeden večer vyzkoušet nějaké alternativní povolání, máte možnost. A nebo se přijďte jen tak pobavit spolu s krojovanými kolegy.

Přednášky z oblasti funkční ortodoncie čekají první kongresový den i ortodontické asistentky a doplní je seminář rekapitulující jednotlivé fáze ortodontické terapie. V pátek je pro asistentky plánován celodenní workshop dentální hygieny pod vedením MDDr. Florykové. Neméně zajímavý program, včetně praktické části o lingválních obloucích v režii MUDr. Kotase, bude připraven i pro zubní techniky. Ve čtvrtek večer naše nejbližší spolupracovníky čeká společenská párty v klubu DSC s dobrým jídlem a muzikou.

Doufáme, že kongres se Vám bude líbit a přinese mnoho praktických informací a nevšedních zážitků.

Na shledanou v září v Praze!

MUDr. Wanda Urbanová, Ph.D.
Prezident kongresu

Generální partner

Partneři

Mediální partner