Luhačovice

Luhačovice se nacházejí na jihovýchodní Moravě ve Zlínském kraji, 16 km jihovýchodně od Zlína. Leží na říčce Šťávnici. Jsou centrem specifické národopisné oblasti Luhačovská Zálesí ležící na Valašsku. V současnosti mají Luhačovice přes 5 000 obyvatel. Luhačovice jsou především lázeňským městem, protože se zde nacházejí čtvrté největší lázně v Česku a největší na Moravě.

Luhačovice vděčí za svůj věhlas především minerálním pramenům – vyvěrá zde celkem šest přírodních pramenů a desítky pramenů navrtaných. Nejznámější je pramen Vincentka. O vznik lázní se zasloužil šlechtický rod Serényiů. Koncem 18. století zde dal hrabě Vincenc postavit první léčebná a ubytovací zařízení. V první polovině 19. století začal lázně zvelebovat hrabě Jan Serényi, který pojmenoval všechny tehdy známé léčivé vody křestními jmény příslušníků rodu. K velkému rozkvětu lázní došlo po roce 1902 založením Akciové společnosti Lázně Luhačovice, v jejímž čele stál Mudr. František Veselý, který se rozhodl vybudovat moravské lázně moderního typu. V Luhačovicích se léčí lidé s nemocemi dýchacího ústrojí, trávením a obezitou. Luhačovice jsou známé svou jedinečnou architekturou, především proslulými domy architekta Dušana Jurkoviče. (Jurkovičův dům, Chaloupka, Jestřábí, Hudební pavilon, Sluneční lázně, vila Vlastimila). Na architektonické podobě Luhačovic se podíleli i další vynikající architekti – Emil Králík, Oskar Poříska a nesmazatelnou stopu zde zanechal jeden z mezinárodně respektovaných architektů Bohuslav Fuchs.

Luhačovice uspokojí kulturně a společensky založené návštěvníky. Hudba a kultura patří do Luhačovic stejně jako léčivé prameny. Je možné vybírat z pestré nabídky každoročně pořádaných festivalů, kolonádních koncertů a řady dalších kulturních akcí. Ke kompletní nabídce návštěvníkům patří také množství nejrůznějších kaváren, vináren, restaurací a cukrářství a samozřejmostí je pestrá nabídka ubytování.

V Luhačovicích hledalo a dodnes hledá inspiraci mnoho významných umělců a osobností. Snad nejznámějším návštěvníkem tohoto místa byl Leoš Janáček, který v lázních a okolní přírodě hledal nejen zdraví, ale i inspiraci a v neposlední řadě úlevu od nelehké životní situace. Věříme, že i pro Vás bude kongres ČOS v tomto malebném valašském městečku příjemným zážitkem a inspirací pro Vaši další práci.

Mapka Luhačovic je k dispozici zde.

Generální partneři
Partneři
Sponzoři